De voordelen van een stage in het buitenland
Tags: Internationaal zakendoen en cultuurkennis, Omgangsvormen, Zakelijk communiceren in het Engels
Voor de meeste opleidingen is een stage erg belangrijk. Je doet ervaring op, past de theorie van jouw opleiding toe en je bouwt een netwerk op.
De meeste studenten kiezen ervoor om een stage in Nederland te doen maar je kunt er ook voor kiezen om stage in het buitenland te gaan doen.
Dat is waar we het in dit artikel over gaan hebben: de internationale banenmarkt, een stage in het buitenland die je een baan zonder grenzen gaat opleveren.
Een goed begin is dus een stage in het buitenland.
Het is een ervaring die je bijblijft voor het leven en daarom vat ik samen wat nou precies de voordelen van een stage in het buitenland zijn.
Ontwikkeling op allerlei gebieden
Een van de belangrijkste voordelen van een stage in het buitenland is de invloed die het heeft op je ontwikkeling. Wat als gevolg heeft dat je je op een culturele, sociale en professionele ontwikkeling ontwikkeld.
Door naar het buitenland te gaan leer je hoe je dingen zelfstandig moet regelen en ondernemen. Maar ook de kleine dingen zullen invloed hebben. Denk aan nieuw eten, nieuwe sociale skills maar ook professionele skills. Alles zorgt ervoor dat jij als een ander mens terug komt.
Boost je creativiteit
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat werken in het buitenland gunstig is voor creatieve ontwikkeling. Zo leer je makkelijker associaties te maken, genereer je makkelijker ideeën en kun je beter met ongebruikelijke kennis omgaan. Deze creatieve voordelen zijn echter wel afhankelijk van jouw vaardigheid om jezelf bloot te geven aan onbekende omgevingen.
Een mooi CV opbouwen
Een goed CV opbouwen, op basis van relevante ervaringen, is natuurlijk een essentieel onderdeel voor een succesvolle loopbaan. Door een buitenland ervaring op je CV te hebben staan, bewijs je aan toekomstige werkgevers dat jij internationale vaardigheden hebt opgedaan en dat je je kan aanpassen in een onbekende omgeving. De volgende stap is dan dat je een perfect sollicitatiegesprek in het Engels gaat voeren.
Het ontwikkelen van jouw talenknobbel
Je krijgt ook te maken met een nieuwe taal en dit is een mooie kans als geïnteresseerd bent in het leren van een nieuwe taal. Je kan immers beter Engels leren in Engeland dan in Nederland. Op deze manier zul je er heel veel mee bezig zijn en andere dingen leren dan uit een theorieboek.
Bekijk ook de informatie als je wilt gaan wonen in Engeland en hoe je het beste met een native speaker kunt communiceren.
Dus ga voor die stage want oefening baart kunst.
Een kijkje in de internationale banenmarkten
Het stigma rondom jobhoppen
Jobhoppen is een trend die de laatste jaren steeds meer in het nieuws is. Veel bedrijven hebben een duidelijke mening over de trend. Zo krijgen jongeren met een ellenlang cv vaak te maken met vooroordelen en worden ze hierdoor soms niet eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In deze blog gaan we kijken hoe dit in de andere delen van de wereld in zijn werk gaat en waarom Nederlandse jongeren met dit stigma te maken krijgen.
Hoe loyaal zijn de Nederlandse jongeren aan hun werkgever?
Uit onderzoek is gebleken dan Nederlandse jongeren heel loyaal zijn. Tenminste in vergelijking met hun internationale collega’s. Ze blijven namelijk langer hangen bij hun bijbaan of startersfunctie. Gemiddeld ruim een jaar langer dan hun jonge collega’s over de grenzen om precies te zijn. Naast Nederlandse jongeren (2,5 jaar) blijven ook Belgische jongeren (2 jaar), jongeren uit Zweden (1,89 jaar) en jongeren uit Denemarken (1,79 jaar) langer hangen. De jongeren die het meeste aan jobhoppen doen komen uit Maleisië, Indonesië en Hong Kong. Zij blijven gemiddeld zo’n 10 maanden werken bij het bedrijf waar ze starten.
Het verschil tussen generaties
Het verschil tussen generaties op het gebied van jobhoppen is vrij groot. Uit onderzoek blijkt dat jongeren veel meer aan jobhoppen doen dan de oudere generaties. Een reden hiervoor is dat de jongeren erg ondernemend en flexibel zijn.
Maar een stigma waar jongeren veel mee te maken krijgen is het feit dat ze allemaal aan jobhoppen doen. Nu is het dus zo dat ze het meer dan voorgaande generaties doen maar onderzoek laat dus zien dat overgroot gedeelte heel loyaal is.
De voordelen van jobhoppen
Maar waarom zouden zoveel jongeren er nou voor kiezen om te gaan jobhoppen. Heel simpel, meer ervaringen opdoen en vaak een flinke opslag. Als de jongeren aan de slag gaan bij een nieuw bedrijf kunnen ze vaak een grotere loonsverhoging krijgen dan bij hun huidige baan. Het is overigens wel zo dat een significante verhoging meestal pas wordt aangeboden na 3 tot 5 jaar bij de vorige baan. Verder is het ook een mooie kans om je op een ander gebied te ontwikkelen.
De nadelen van jobhoppen
Een hoger salaris en meer ervaring, dat klinkt heel positief. Maar aan jobhoppen zitten helaas ook een aantal nadelen verbonden. Jongeren die vaak van baan zijn gewisseld in een korte tijd krijgen te maken met vooroordelen. Ze worden soms niet eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Werkgevers zijn bang dat ze na een jaar weer een nieuwe werknemer in moeten werken en dat kost veel tijd en geld.
Op deze manieren kunnen bedrijven waardevolle talenten mislopen en een werknemerstekort krijgen. Wees daarom openminded en zorg dat stigma’s jouw beoordelingsvermogen niet beïnvloeden.
Een baan zonder grenzen
Wat te verwachten van een nieuwe baan in Londen
Werken in Engeland kan een spannend en leuk iets zijn. Het is een goede manier om jezelf te ontwikkelen en er achter te komen wat je wilt. Je leert een internationale taal en komt in contact met mensen van over de hele wereld.
Daarom bespreken we in deze blog de vier dingen die je wil weten als je overweegt te gaan werken in Londen.
Vrienden van over de hele wereld
Omdat veel mensen in Londen willen wonen, werken of studeren zul je niet alleen nieuwe mensen uit Engeland leren kennen, maar mensen van over de hele wereld. Dit is interessant, leerzaam maar ook vooral fijn omdat deze mensen ook ‘nieuw’ zijn in Londen. Je kan jouw vondsten, verwarringen en ervaringen met hen delen en dit zorgt er voor dat je je meer thuis gaat voelen.
Van toerist naar local
Naarmate je meer tijd doorbrengt in Londen zul je steeds meer van de toeristische gebieden achterwege laten en meer aandacht hebben voor de smeltkroes van culturen in Londen, gewoontes en de mensen van het land en de stad waar je werkt of woont. Op deze manier verander je steeds meer van een toerist in een local. Zo ga je je als een native speaker gedragen.
Het CV
In vergelijking met Nederland wordt in Engeland tijdens het sollicitatieproces nog vrij traditioneel gebruik gemaakt van een minimaal CV en een motivatiebrief. In Engeland gaat het meer om de referenties op het CV dan om jouw foto of bijbaantje. Omdat de contactgegevens van de referenties op de CV staan wordt hij ook met meer zorg rondgestuurd.
Alsjeblieft en dankjewel
Het is algemeen bekend dat Nederlanders wat stug en ‘straight to the point’ kunnen zijn. In Engeland is dit minder het geval. Er wordt met meer beleid gezegd wat er bedoeld wordt. Als je dus een nieuwe baan hebt aangenomen in Engeland is dit wellicht iets waar je rekening mee zou moeten houden. Zeker in de eerste paar weken aan de slag is het handig om te kijken hoe er op de werkvloer met elkaar wordt omgegaan. Lees ook hoe je kennis maakt en gemakkelijk in het Engels een gesprek aangaat.
Als je nou na deze blog nog steeds enthousiast bent zou ik zo snel mogelijk gaan beginnen met jouw baan zonder grenzen!